Kwalifikacyjne kursy zawodowe

Technik
weterynarii

Tytuł zawodowy: Technik weterynarii

Opis kierunku:Pomaga lekarzowi weterynarii w zapobieganiu i zwalczaniu chorób zwierząt, kontroli stanu zdrowotnego i higienicznego zwierząt; wykonuje zabiegi sanitarno-weterynaryjne oraz zabiegi unasieniania zwierząt.

Czesne:

399 zł

Czas trwania nauki:

2 lata, 4 semestry

Tryb nauczania:

zaoczny

Numer zawodu:

324002

Kwalifikacje zawodowe:ROL.11. Prowadzenie chowu i inseminacji zwierząt ROL.12. Wykonywanie weterynaryjnych czynności pomocniczych

Możliwości zatrudnienia: Technik weterynarii znajdzie zatrudnienie w gospodarstwach hodowlanych, stadninach koni, przychodniach weterynaryjnych, laboratoriach analitycznych, a także firmach produkujących pasze i dodatki do pasz.

Program nauczania: Ministerstwo Edukacji Narodowej

Możliwość zapisu: cały rok

Trzeba mieć ukończoną szkołę średnią: tak

Czy wydajemy zaświadczenia do ZUS, KRUS, MOPS itp: tak.

Zadania zawodowe

wykonywane po tym kierunku:

  • określanie prawidłowej i nieprawidłowej budowy oraz czynności organizmów zwierzęcych;
  • zapobieganie chorobom zwierząt oraz ocenianie stanu higienicznego i zagrożenia zdrowia zwierząt;
  • wykonywanie zabiegów sanitarno-weterynaryjnych oraz zabiegów unasieniania zwierząt;
  • pełnienie nadzoru sanitarno-weterynaryjnego nad produkcją, składowaniem, transportem i obrotem artykułami żywnościowymi pochodzenia zwierzęcego;
  • badanie zwierząt rzeźnych i mięsa;
  • wykonywanie podstawowych badań analitycznych tkanek i płynów ustrojowych zwierząt oraz środków spożywczych i produktów pochodzenia zwierzęcego na potrzeby diagnostyki oraz nadzoru sanitarno-weterynaryjnego;
  • określanie zagrożenia wynikającego z kontaktu ze zwierzętami chorymi;
  • poskramianie, unieruchamianie i kładzenie zwierząt oraz przygotowywanie pola operacyjnego;
  • asystowanie przy zabiegach weterynaryjnych i chirurgicznych oraz przy sekcji;
  • pielęgnowanie zwierząt przed i po zabiegach chirurgicznych;
  • zakładanie opatrunków, wykonywanie zleconych wstrzykiwań podskórnych i domięśniowych oraz udzielanie zwierzętom pierwszej pomocy w nagłych wypadkach;
  • przeprowadzanie korekcji racic, kopyt i rogów;
  • przeprowadzanie szczepień, odrobaczania i oprysków zwierząt;
  • przeprowadzanie zabiegów unasieniania zwierząt, z zapewnieniem właściwych warunków zoohigienicznych;
  • prowadzenie akcji odkażania zagród, placów spędowych, środków przewozu itp.;
  • prowadzenie instruktażu w zakresie biologicznego odkażenia nawozu, żywienia zwierząt i higieny produkcji zwierzęcej;
  • mycie, wyjaławianie, konserwacja narzędzi i sprzętu weterynaryjnego;
  • prowadzenie dokumentacji związanej z nadzorem weterynaryjnym (książki zabiegów, badań diagnostycznych, kart klinicznych zwierząt) i unasienianiem.