Technik
weterynarii

Tytuł zawodowy: Technik weterynarii
Opis kierunku:Pomaga lekarzowi weterynarii w zapobieganiu i zwalczaniu chorób zwierząt, kontroli stanu zdrowotnego i higienicznego zwierząt; wykonuje zabiegi sanitarno-weterynaryjne oraz zabiegi unasieniania zwierząt.
Czesne:
399 zł
rata miesięczna
Czas trwania nauki:
2 lata, 4 semestry
Tryb nauczania:
zaoczny
Numer zawodu:
324002
Kwalifikacje zawodowe:ROL.11. Prowadzenie chowu i inseminacji zwierząt ROL.12. Wykonywanie weterynaryjnych czynności pomocniczych
Możliwości zatrudnienia: Technik weterynarii znajdzie zatrudnienie w gospodarstwach hodowlanych, stadninach koni, przychodniach weterynaryjnych, laboratoriach analitycznych, a także firmach produkujących pasze i dodatki do pasz.
Możliwość zapisu: cały rok
Trzeba mieć ukończoną szkołę średnią: tak
Program Nauczania: Ministerstwo Edukacji Narodowej
Po ukończeniu kursu kursanci otrzymują zaświadczenie o ukończeniu kwalifikacyjnego kursu zawodowego według wzoru zawartego w aktualnym rozporządzeniu MEN.
Czy wydajemy zaświadczenia do ZUS, KRUS, MOPS itp: tak.

Zadania zawodowe
wykonywane po tym kierunku:
- określanie prawidłowej i nieprawidłowej budowy oraz czynności organizmów zwierzęcych;
- zapobieganie chorobom zwierząt oraz ocenianie stanu higienicznego i zagrożenia zdrowia zwierząt;
- wykonywanie zabiegów sanitarno-weterynaryjnych oraz zabiegów unasieniania zwierząt;
- pełnienie nadzoru sanitarno-weterynaryjnego nad produkcją, składowaniem, transportem i obrotem artykułami żywnościowymi pochodzenia zwierzęcego;
- badanie zwierząt rzeźnych i mięsa;
- wykonywanie podstawowych badań analitycznych tkanek i płynów ustrojowych zwierząt oraz środków spożywczych i produktów pochodzenia zwierzęcego na potrzeby diagnostyki oraz nadzoru sanitarno-weterynaryjnego;
- określanie zagrożenia wynikającego z kontaktu ze zwierzętami chorymi;
- poskramianie, unieruchamianie i kładzenie zwierząt oraz przygotowywanie pola operacyjnego;
- asystowanie przy zabiegach weterynaryjnych i chirurgicznych oraz przy sekcji;
- pielęgnowanie zwierząt przed i po zabiegach chirurgicznych;
- zakładanie opatrunków, wykonywanie zleconych wstrzykiwań podskórnych i domięśniowych oraz udzielanie zwierzętom pierwszej pomocy w nagłych wypadkach;
- przeprowadzanie korekcji racic, kopyt i rogów;
- przeprowadzanie szczepień, odrobaczania i oprysków zwierząt;
- przeprowadzanie zabiegów unasieniania zwierząt, z zapewnieniem właściwych warunków zoohigienicznych;
- prowadzenie akcji odkażania zagród, placów spędowych, środków przewozu itp.;
- prowadzenie instruktażu w zakresie biologicznego odkażenia nawozu, żywienia zwierząt i higieny produkcji zwierzęcej;
- mycie, wyjaławianie, konserwacja narzędzi i sprzętu weterynaryjnego;
- prowadzenie dokumentacji związanej z nadzorem weterynaryjnym (książki zabiegów, badań diagnostycznych, kart klinicznych zwierząt) i unasienianiem.